“Nye familier”: Innovasjon og utvikling av helsestasjonstilbudet i Oslo. - Perinatale depresjonssymptomer og foreldrestress hos førstegangsmødre
“Nye familier”: Innovasjon og utvikling av helsestasjonstilbudet i Oslo. - Perinatale depresjonssymptomer og foreldrestress hos førstegangsmødre

Prosjektperiode
januar 2020–april 2023
Veileder
- Hovedveileder: Benedicte Strøm, VID
- Medveileder: Abdallah Abudayya, VID
- Prosjektleder og medveileder: Kari Glavin, VID
Om prosjektet
Studien er en del av forskningsprosjektet Nye Familier, som er et samarbeidsprosjekt mellom Oslo kommune, VID, Universitetet i Oslo og Folkehelseinstituttet.
Nye familier er et tidlig intervensjonsprogram basert på hjemmebesøk av helsesykepleier, fra siste del av svangerskapet og i barnets to første leveår. Internasjonalt er det utviklet få tidlige intervensjonsprogrammer som har som mål å forbedre kommunehelsetjenesten i et land der den eksisterende tjenesten er gratis, frivillig og brukes av 98% av befolkningen (Helsetilsynet, 2013). Programmet er brukerstyrt og kommer i tillegg til den ordinære oppfølgingen på helsestasjonen. Målet er å styrke førstegangsforeldres mestringsevne og trygghet i foreldrerollen, gjennom tidlig innsats. NF har et salutogenetisk perspektiv, med fokus på ressursmobilisering og foreldrestøttene arbeid.
Triangulering av metode er planlagt med både kvantitative og kvalitative metoder. De kvantitative dataene samles inn gjennom egenrapporterte spørreskjemaer. Kvalitative data vil bli samlet inn gjennom dybdeintervjuer. Resultatene er ment å utfylle hverandre. Følgende forskningsspørsmål vil lede ph.d-studien:
Reduserer intervensjonsprogrammet «Nye familier» risikoen for symptomer på fødselsdepresjon og foreldrestress hos førstegangsmødre sammenlignet med vanlig helsestasjonstilbud?
Studien har et prospektivt ikke-randomisert kontrollert design. Foreldre blir rekruttert under graviditet; med oppfølging til barnet er 12 måneder.
Bakgrunn
Master i Helsefagvitenskap (Health Sciences) fra Universitetet i Oslo
Forskningsgruppe
Kommunehelsetjenester