Nyheter

NRKs Philip Lote på besøk i arkivet

NRKs Philip Lote på besøk i arkivet

Philip Lote i Arkivenes Hus. Foto: Per Magne Tyvand

Philip Lote i Arkivenes Hus. Foto: Per Magne Tyvand

Pionermisjonær som tippoldefar

De fleste vil kjenne Philip Lote som utenrikskorrespondent, og til høsten reiser han, etter planen, sammen med familien til Beijing for sitt andre opphold for NRK. Lotes tippoldefar, John Eng, vil videre være kjent for dem som er interessert i misjonshistorie. Eng var student i Misjonsskolens første kull i 1859-64, og pionermisjonær i Sør Afrika og på Madagaskar.

Lote forteller at han vokste opp med mange historier om sjørøvere og det å være hvit i et land langt sør. Alt var, som han sier, ganske sikkert ikke sant, men når bestemoren lot han lese artikler fra misjonsblader om tippoldefaren, var han i alle fall sikret en M i kristendom på ungdomskolen. Nå bruker han Misjonstidende og referater fra misjonskonferansene i Hunan provinsen som kilder til en historisk periode som ble avgjørende for Kinas senere utvikling.

Misjonærer som tidsvitner

I følge Lote formet årene mellom 1911 og 1949 ettertidens i Kina. "Jeg er interessert i skildringer av hverdagen og virkeligheten i Kina på 1920, 30 og 40 tallet. Der er de norske misjonærene i Hunan helt unike tidsvitner," sier Lote. Han forteller videre at han er overrasket over misjonærenes dype forståelse og analyse av samfunnet rundt dem. "Det har blant annet gjort at jeg har forstått og fått dokumentert at de politiske strømningene i Kina også kunne sees og føles langt unna store byer som Shanghai og Beijing," sier Lote.

Hvem var misjonærene?

"Du blir også nysgjerrig på hva slags typer mennesker misjonærene var," fortsetter Lote, og understreker at han ikke tror at alt handlet om å vende folk om til gode kristne. "Misjonærene var også eventyrere og misjonen var en mulighet til å se verden. Et alternativ til å dra til sjøs og et alternativ til dagens backpackere," avslutter Lote.