TranCit samlet til workshop: - Jeg har fått venner for livet!
TranCit samlet til workshop: - Jeg har fått venner for livet!
I fjor ble det klart at VID får 12 millioner til å forske på medborgerskap. Nylig var deltakerne i prosjektet samlet for første gang.
I fjor ble det klart at VID får 12 millioner til å forske på medborgerskap. Nylig var deltakerne i prosjektet samlet for første gang.

- Jeg er veldig takknemlig for å ha blitt invitert til å delta på dette prosjektet. Atmosfæren av fellesskap og medmenneskelighet var bemerkelsesverdig, påpeker professor ved University of South Africa, Johannes Seroto.
Han var en av de 14 forskerne som deltok da forskningsprosjektet TranCit nylig hadde sin aller første samling. En uke var satt av til presentasjoner og diskusjoner i Stavanger, med et avbrekk i frisk norsk fjelluft på Preikestolen Basecamp.
Deltakerne kom fra både Sør-Afrika, Norge, Tyskland, Mauritius, Malawi og Madagaskar.
- Workshopen var veldig bra! Jeg har fått en klarere forståelse for min rolle og bidrag i prosjektet. Diskusjonene var konstruktive, og jeg lærte mye i prosessen. Det var en glede å bli kjent med de andre partnerne i prosjektet. Jeg har fått venner for livet! forteller professor ved universitetet i KwaZulu-Natal, Kalpana Hiralal.

Trekker fram den gode stemningen
Også prosjektleder og professor ved VID Ellen Vea Rosnes er veldig fornøyd med det første møtet, og trekker fram den gode stemningen deltakerne imellom.
- For meg er det viktig å få til et godt samarbeid og en god atmosfære. Det er derfor vi prioriterte å få alle deltakerne hit så tidlig i prosjektet. Det er viktig at alle kjenner hverandre, det gjør det enklere å ta kontakt senere. Også vi forskere har behov for trygge rom for å utvikle oss. Det synes jeg vi fikk til! sier hun.
Selv om prosjektet er helt i startgropen mener hun de allerede har oppnådd et lite mål.
- Det er et mål i seg selv at forskere møtes på tvers av kontekster og reflekterer rundt temaet medborgerskap, påpeker hun.

Forsker på undervisning i medborgerskap
I september i fjor kom beskjeden om at TranCit får 11,9 millioner i støtte fra Norges forskningsråd. Forskningsprosjektet skal se på hvordan elever i ungdomsskolen undervises i medborgerskap, både i dag og historisk. Det tar for seg undervisningen i fire land: Norge, Sør-Afrika, Madagaskar og Mauritius.
Den første delen av prosjektet skal handle om hvordan man har undervist i medborgerskap i de fire landene i viktige perioder av deres historie.
Den andre delen tar for seg hvordan man kan undervise i historie og medborgerskap i dag. Fordi verden har blitt mer globalisert og mangfoldig, er det blitt vanlig å ha flere lojaliteter, det som har fått navnet translojaliteter. Hvordan kan man ta hensyn til dette i undervisningen?
Skal inn i klasserommene
Forskningsprosjektet startet opp i august i år, og vil gå fram til 2026. Foreløpig jobber forskerne med å lese seg opp på temaene og planlegge forskningen framover.
- I den andre delen av prosjektet skal vi jobbe med arkiv og såkalt aksjonsforskning. Det betyr at vi skal inn i klasserommene og samarbeide med lærere for å finne ut hvordan man kan undervise om medborgerskap. Målet er å finne mer inkluderende måter å undervise på, forklarer Vea Rosnes.
Under workshopen ble det holdt et langt innlegg om aksjonsforskning. Det var også blant annet innlegg om forskningsetikk og translojaliteter, i tillegg til at medlemmene av Advisory Board holdt innlegg om relevante temaer.

Besøket ble til og med kronet med et dryss av snø.
- Deltakeren fra Mauritius ønsket seg snø, men jeg svarte at det får du sannsynligvis ikke i oktober. Men på onsdagen snødde det utenfor vinduene på VID, og på Preikestolen fikk vi laget snømann! forteller hun.
- Vi kom oss dessverre ikke til toppen på grunn av været. Men kanskje kan vi gå opp på toppen på den siste konferansen - det hadde jo vært litt symbolsk!
Deltakerne på workshopen
Forskningsgruppe
Ellen Vea Rosnes, prosjektleder og professor ved VID vitenskapelige høgskole
Øystein Johannessen, professor ved VID vitenskapelige høgskole
Frieder Ludwig, professor ved VID vitenskapelige høgskole
Brit Marie Hovland, førsteamanuensis ved VID vitenskapelige høgskole
Marie Sophie Caroline L-Y, stipendiat ved VID vitenskapelige høgskole
Cliff Chinyama, stipendiat ved VID vitenskapelige høgskole
Geir Skeie, professor ved Universitetet i Stavanger
Helihanta Rajaonarison, førsteamanuensis ved University of Antananarivo
Kalpana Hiralal, professor ved University of KwaZulu-Natal
Sheetal Sheena Sookrajowa, stipendiat ved University of Mauritius
Advisory board
Eckhardt Fuchs, professor ved the Leibniz-Institut für Bildungsmedien / Georg-Eckert-Institut
Johannes Seroto, professor ved University of South Africa
Janicke Heldal, professor ved MF vitenskapelig høyskole
Thomas Hylland Eriksen, professor ved Universitetet i Oslo (deltok digitalt)
Audrey Osler, professor ved University of Leeds (kunne ikke delta, men besøkte VID i september)
Vanessa De Oliveira Andreotti, professor ved University of Victoria (kunne ikke delta)

Publisert av Kjersti Busterud. Dato: 15. november 2023.