Semester- og studieavgifter og faktura
Semester- og studieavgifter og faktura
Semesteravgiften må være betalt før du kan semesterregistrere deg. Betalingsinformasjon finner du på Studentweb. Når du har betalt semesteravgiften og semesterregistrert deg, går det en automatisk melding til Lånekassen slik at du kan få lån og stipend.
Semesteravgiften må være betalt før du kan semesterregistrere deg. Betalingsinformasjon finner du på Studentweb. Når du har betalt semesteravgiften og semesterregistrert deg, går det en automatisk melding til Lånekassen slik at du kan få lån og stipend.
Dersom fakturaen er korrekt innbetalt med bruk av kid-nummer, vil det ta cirka tre virkedager fra den er betalt, til du kan semesterregistrere deg på Studentweb. Semesteravgiften må betales innen forfallsdato på fakturaen.
Viktig om betaling
VID gir ikke betalingsutsettelse.
Studenter som har betalt avgift og som senere ønsker å trekke seg, kan benytte seg av angrerettloven §21. Kap.6, innen 14 dager fra fakturadato.
Studenter som søker permisjon i løpet av semesteret, vil også bli belastet med full avgift det inneværende semesteret. Ved forlenget studieløp, må du betale minimum semesteravgift.
Les mer om permisjon og forlenget studieløp her.
Dersom du har fått godkjenning eller innpass for et helt semester, skal du kun betale semesteravgift det inneværende semesteret. Les mer om godkjenning og innpass her.
Faktura til tredjepart
VID kan omadressere faktura for semester- og studieavgift til en tredjepart. Dette kan være arbeidsgiver, NAV-kontor eller andre som skal betale din faktura.
Vi ber deg melde fra til Studentservice så snart som mulig etter du har mottatt e-post med studentnummer. Det må meldes fra i god tid før betalingsfristen. Opprett en sak i Serviceportalen under "Studieseksjonen -> Studentservice -> Semester- og studieavgift" for å melde fra om tredjepartsfakturering.
Lenke til Serviceportalen: https://vid-serviceportalen.pureservice.com/
- Du vil få en bekreftelsesmail fra ditt studiested når adressen er endret. Du går da selv inn på Studentweb og laster ned en PDF-versjon av fakturaen. Du har selv ansvaret for å sende denne til den tredjepart som skal betale faktura. Dette gjør ikke VID.
- Du har selv ett oppfølgingsansvar ovenfor din tredjepart at faktura blir betalt i tide. VID forholder seg til studenten - ikke tredjepart.
- Ved å be oss endre adresse på din faktura er du kjent med ditt ansvar angående levering av faktura og oppfølgingsansvaret ovenfor tredjepart.
Merk: Dette må gjøres hvert semester! Gjorde du dette for høsten, må vi igjen ha beskjed våren.
Om semesteravgift
For å ha studierett må du betale semesteravgift. Semesteravgift er per dato kr 870 for studenter i Bergen og kr 1010 for studenter i Oslo. For studenter i Stavanger er semesteravgiften kr 855.
Semesteravgiften som betales inn til VID, er todelt og består av:
- Studentsamskipnad
- Kopinor og studentråd
Studentsamskipnad
Et beløp går til velferdsordning for studentene. Denne delen av avgiften bestemmes av studentsamskipnadene. Den utgjør:
- Bergen Sammen kr 550
- Stavanger Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) kr 535
- Oslo Studentsamskipnaden i Oslo (SiO) kr 690
Alle studenter må være medlem av en studentsamskipnad. Studerer du flere steder, skal du kun betale semesteravgift ett sted. Du må vise kvittering fra det andre studiestedet om du ikke skal betale til oss.
Kopinor og studentråd
Den andre delen av semesteravgiften utgjør kr 320. Alle studenter i VID må betale dette beløpet uavhengig av om man er heltids- eller deltidsstudent, og om man har betalt til annen studentsamskipnad. Kr 250 av dette er Kopinor-avgift, kr 50 er avgift til Studentrådet på det lokale studiestedet, og kr 20 er frivillig avgift til SAHI.
Administrasjonsgebyr
For alle utgående faktura fra VID påløper et administrasjonsgebyr på kr 39,-. Dersom faktura ikke betales innen tidsfristen påløper et purregebyr.
Om studieavgift
Studentene ved VID betaler i tillegg en studieavgift som går til drift av VIDs utdanninger.
Private høgskoler har, til forskjell fra statlige, anledning til å ta studieavgifter som en del av inntektsgrunnlaget. Private høgskoler får ikke samme tilskuddsnivå fra staten som de statlige høgskolene, men alle inntekter, fra studentene, statstilskudd og andre inntekter, blir i høgskolen og skal komme utviklingen av høgskolen, dens utdanninger og forskning, og studentene, til gode.
Studieavgiften kan variere avhengig av utdanning. For mer presis informasjon se under det enkelte studiet.
Studenter som blir forsinket i studiet betaler studieavgift for normert studietid og betaler en egen avgift for utsatt eksamen og praksis i de semestrene de ikke betaler studieavgift i tillegg til semesteravgiften.
Eksempler på hva studieavgiften bidrar til: Studentdemokratiet (blant annet honorar til studenttillitsvalgte, dekning av kostnader til Studentparlamentet), ulike velferdstiltak i læringsmiljøet, dekning av studiemateriell og læringsressurser.
Studieavgiften blir justert i januar hvert år i tråd med den generelle prisutviklingen i samfunnet.
Har du spørsmål?
Kontakt Studentservice via Serviceportalen.