Digitalisering i utdanningen – kunnskapsarbeid, læringsmiljø og fleksibilitet
Digitalisering i utdanningen – kunnskapsarbeid, læringsmiljø og fleksibilitet
Hvordan kan digitale ressurser bygge opp under studentenes utforskertrang og kritiske tenkning? Hvordan kan vi best understøtte studentenes eget kunnskapsarbeid? Hvilke digitale praksiser skal vi planlegge for og understøtte, og hvilke bør unngås?
Hvordan kan digitale ressurser bygge opp under studentenes utforskertrang og kritiske tenkning? Hvordan kan vi best understøtte studentenes eget kunnskapsarbeid? Hvilke digitale praksiser skal vi planlegge for og understøtte, og hvilke bør unngås?
- Digitalt
- 9. januar 2024, 09.00–12.00 (Legg til i kalender)

Det HKDIR-støttede prosjektet Digital, universell og interkulturell didaktikk (DUoID) er et pedagogisk utviklingsprosjekt for å fremme digital, universell og interkulturell didaktikk i vitenskapsteori, forskningsmetode og forskningsetikk.
I DUoID-prosjektet har vi mål om at flere studenter med ulik bakgrunn skal søke og gjennomføre dette digitale emne med gode læringsresultater, for å styrke relevant kompetanse i praksis. Vi ser at den digitale, fleksible studiemodellen er bærekraftig på noen områder, men trenger også et pedagogisk begrunnet læringsdesign. Digitaliseringen som skjer i høyere utdanning er en utvikling med veldig kraft og styrke, som også har epistemiske, sosial og etiske implikasjoner, som krever gjennomtenkte strategier og handlekraft (transformative agency), både fra student og ansatte. Det har Toril Aagaard forsket på og skrevet om bl.a. i boken Digital Agency in Higher Education (2019). Hun vil innlede til diskusjon i dette webinaret. Vi undrer oss sammen over blant annet:
Hvordan kan vi best understøtte studentenes eget kunnskapsarbeid? Hvordan kan digitale ressurser bygge opp under studentenes utforskertrang og kritiske tenkning? Hvilke digitale praksiser skal vi planlegge for og understøtte, og hvilke bør unngås?
Videre vil Kari Olstad, seniorrådgiver ved Fleksibel Utdanning Norge (FUN) innlede om hvordan fleksibilitet kan være en forutsetning for deltagelse i utdanning for mange studenter. Samtidig kan fleksibilitet også bli en utfordring for institusjonene og studentene selv. Kari Olstad fra FUN presenterer kort hvordan sektoren historisk har jobbet med tilgjengelighet og kvalitet i fleksible studier, sier noe om hva som ser ut til å virke og peker på noen uløste utfordringer.
Hvem er seminaret for?
Alle ansatte knyttet til fellesemnet vitenskapsteori, forskningsmetode og -etikk på masternivå, alle som jobber med digitalisering av emner i master og videreutdanninger, ansatte i LoDU, referansegruppedeltakere i DUoID, deltagere i prosjektet Ledelse og bærekraft (LEDBÆR) og alle andre interesserte.
Zoomlenke kommer
Program
Tid | Innhold |
---|---|
09:00 - 09:15 | Innledning Kjersti Helene Haarr, Fakultet for Helsevitenskap, studieleder/leder av DUoID-prosjektet, og Stian Sørlie Eriksen, Fakultet Teologi og Samfunnsvitenskap, leder av LedBær-prosjektet. |
09:15 - 10:30 | Kunnskapsarbeid og læringsmiljø Innledning ved Toril Aagaard, førsteamanuensis Institutt for pedagogikk, USN. Respons fra Ellen Marie Sæthre-McGuirk, prorektor for utdanning VID Diskusjon |
10:30 - 10:45 | Pause |
10:45 - 11:30 | Fleksibilitet som forutsetning og fallgruve Innledning ved Kari Olstad, FUN Respons fra Mari Digernes, LoDU – VID Diskusjon |
11:30 - 12:00 | Kommentar og sluttappell Kommentar ved Heidi Moen Gjersøe, Fakultet for Sosialvitenskap og Stian Eriksen, Fakultet for Teologi og Samfunnskunnskap/LedBær – begge VID vitenskapelige høgskole. Sluttappell ved Ellen Marie Sæthre-McGuirk |
Kontaktinformasjon
Stian Sørlie Eriksen. E-post: stian.eriksen@vid.no. Telefon: +47 957 32 429