Bruk av tvang i helsehjelp hos hjemmeboende pasienter med demens
Bruk av tvang i helsehjelp hos hjemmeboende pasienter med demens

Prosjektperiode
august 2017–august 2023
Veileder
- Hovedveileder: Frøydis Bruvik
- Biveileder: Trine Oksholm
Om prosjektet
Et studie av faglige, etiske og lovmessige utfordringer i møte med motstand og ved bruk av tvang i hjemmetjenesten.
Studien vil belyse hvem pasienter som får helsehjelp med tvang er og hvordan de beskrives i vedtak om tvang. Hvilke utfordringer som oppstår, når pasienter som trenger hjelp gjør motstand, og hva er helsepersonells begrunnelser og handlingsrom i situasjonen.
Første del av studien har en mixed method tilnærming med analyser av kvantitative og kvalitative data fra vedtaksskjema om tvang jamfør Pasient- og brukerettighetsloven, kapittel 4A, innsendt til Fylkesmennene i Norge i 2015 og 2016. Dataene gir informasjon om helsetilstand til hjemmeboende pasienter som har vedtak om tvang, om de bor alene, med ektefelle eller i omsorgsbolig md bemanning, hvilken type tvang som brukes i hjemmetjenesten, hvilke tillitsskapende tiltak som prøves og begrunnelse for behov tvang med mer. Eventuelle sammenhenger i datamaterialet vil også analyseres.
Videre, avhengig av hvilke funn eller tematikk som kommer frem i de kvantitative og kvalitative analysene, planlegges et kvalitativt oppfølgingsstudie av pasienter og/eller helsepersonell. Med denne tilnærmingen ønskes det samlet å få frem både omfang og innhold av regulert tvang etter kapittel 4A i pasient -og brukerettighetsloven i Norge i dag, og dypere beskrivelser av utfordringer som oppstår i situasjoner hvor motstand er tilstede og tvang utføres, hvilke vurderinger som gjøres og hva som står på spill, sett fra både helsepersonells og pasienters sitt ståsted.
Bakgrunn
Mastergrad i Science of Nursing ved Pacific Lutheran University, Tacoma, Washington state, USA