Det emosjonelle læringslandskapet i simuleringsbasert utdanning
Det emosjonelle læringslandskapet i simuleringsbasert utdanning

Prosjektperiode
oktober 2017–oktober 2021
Veileder
- Hovedveileder: Kari Røykenes
- Biveileder: Hilde Smith-Strøm
- Biveileder: Guttorm Brattebø
Om prosjektet
Simuleringsbasert utdanning er en kompleks læringssituasjon hvor studenter aktivt deltar i imiterte situasjoner som ofte utspiller seg i simuleringslaboratorier. Studentene samarbeider og bruker reelt utstyr for å håndtere vanskelige pasientsituasjoner som mange ganger baserer seg på situasjoner hentet fra praksis. Simulering er integrert som en tradisjonell læringsmetode i helsefaglige utdanninger. Simulering gir en mulighet for å bygge bro mellom praksis og teori og trene på kompleks pasientbehandling i trygge rammer. Læringsmetoden bygger på kognitiv, sosialkonstruktivistisk og experiential læringsteori, som tar utgangspunkt i at mennesket lærer når en oppfatter, tenker, samhandler, samarbeider, reflekterer og konstruerer mening ut av den simulerte opplevelsen. For å lage et slikt læringsmiljø er det hensiktsmessig å benytte komplekse læringsaktiviteter og legge til rette for refleksjon.
Experiential læringsmetoder er spesielt egnet for å stimulere studenters emosjoner, og trigger for eksempel frustrasjon og forvirring når en ikke klarer å løse oppgaven og glede og mestring når oppgaven er løst og en har tilegnet seg en ny forståelse. Slike emosjonelle responser ser ut til å spille en sentral rolle i experiential læring ved å bidra til bedre læringsresultater. Suksessfaktorer ved komplekse læringssituasjoner bygger også på at studentene er dypt kognitivt og emosjonelt involvert i oppgaven. I tillegg har mange nevrovitenskapelige og pedagogiske studier funnet at emosjoner har betydning for læring ved å påvirke motivasjon, oppfattelser, oppmerksomhet og hukommelse i tillegg til å påvirke argumentasjon, forståelse og problemløsning. Derfor er emosjoner viktig for selve læringsprosessen, og er mer enn en opplevelse av å være spent før, og stolt etter en læringsoppgave. Emosjoner er multiple og dynamiske opplevelser som er et av fundamentene i læringsprosesser.
Forskning på emosjoner i simuleringsbasert utdanning har tidligere fokusert på studenters stress og engstelse i forbindelse med å delta i simuleringer. Få studier ser ut til å ha undersøke studenters emosjonelle opplevelser i simulering, og læreres strategier for å trigge og håndtere studenters emosjoner. Ph.d.-studiet bygger på prinsipper fra metodologien Interpretive Description. Gjennom tre delstudier utforskes fenomenet akademiske emosjoner i simuleringsbasert utdanning. I første delstudiet som er en systematisk oversiktsstudie utforskes nåværende kunnskaper om helseprofesjonsstudenters emosjoner og emosjonenes betydning for læring i simuleringsbasert utdanning ved å bruke metoden integrative review. I delstudie to benyttes interpersonal prosess recall-intervju for å utforske studenters opplevelse av egne emosjoner i løpet av en simuleringssekvens. I delstudie tre utforskes læreres strategier for å trigge og trygge studenters emosjoner i simuleringsbasert utdanning. Hensikten med Ph.d.-studiet er å bidra til forståelse av læring i simulering, funnene kan ha betydning for planlegging og gjennomføring av simulering i utdanningene.
Bakgrunn
Master i sykepleievitenskap fra Universitet i Bergen