En studie av strukturer som utfordrer kjønnsurettferdighet for å bygge et inkluderende samfunn i et diakonalt – og kjønnsperspektiv
En studie av strukturer som utfordrer kjønnsurettferdighet for å bygge et inkluderende samfunn i et diakonalt – og kjønnsperspektiv

Prosjektperiode
september 2021–august 2024
Veileder
Om prosjektet
Forskningsprosjektet søker å analysere hvilken rolle den Egyptiske koptisk-ortodokse kirke har i å bygge et inkluderende samfunn i Øvrige Egypt, med henhold til å utfordre strukturer av kjønnsurettferdighet i dette samfunnet. Den underliggende hovedstrukturen for ekskludering og urettferdighet som forskningen er opptatt av, er patriarkatet som ekskluderer kvinner på ulike måter. Derfor er håndtering av kjønnsulikhet, forvandling av strukturer og praksiser som ekskluderer kvinner hovedtemaet som forskningen setter søkelys på. Videre fokuserer den på faktorer som driver kjønnsulikhet hvor diskriminerende sosiale normer, oppfatninger og holdninger som former sosial praksis står sentralt.
Rammen for prosjektet er 2030 Agendaen for Bærekrafts målene der likestilling uttrykkes å være en hovedfaktor, en betingelse og en akselerator for å forhindre konflikt, etablere fred og oppnå inkluderende samfunn. Målet om å oppnå bærekraftige inkluderende fellesskap er også en del av kirkens diakonale tjeneste. Forvandling og myndiggjøring er både midler og mål i diakonal praksis, noe som gjør dette til sentrale tema i forskningen som plasserer seg innenfor studiet av internasjonal diakoni, og som fokuserer på hvordan kirken som aktør i sivilsamfunn utfordrer kjønnsurett i ett samfunn i Egypt.
Prosjektet vil anvende kvalitative metoder – dybde intervjuer og deltakende observasjon for å innhente relevant data. Forsknings resultat vil bidra til økt kunnskap om hvilken rolle den koptisk-ortodokse kirken har i å utfordre kjønns urettferdighet i ett samfunn i Egypt, og på denne måten utvikle kunnskap om en modell for en kjønnsresponsiv diakonal kirke.
Bakgrunn
Master i Globale studier fra VID, Misjonshøgskolen, og Master i Kjønnsanalyse i Internasjonal Utvikling fra Universitetet i East Anglia i England.
Forskningsgruppe
CODE (Diaconal Community Development)
Institusjon
VID vitenskapelige høgskole