Overføring av pasienter med lungekreft fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten
Overføring av pasienter med lungekreft fra spesialisthelsetjenesten til kommunehelsetjenesten

Prosjektperiode
august 2020–januar 2024
Veileder
- Hovedveileder: Trine Oksholm, VID
- Medveiledere: Gro-Beate Samdal, VID
- Medveileder: Sidsel Ellingsen, VID
- Medveileder: Gudmund Agotnes, Høgskolen på Vestlandet
Om prosjektet
Samhandlingsreformen og helsevesenets utvikling har ført til at pasientene utskrives raskere fra sykehus. Forskning viser at pasientsikkerheten ikke er tilstrekkelig ivaretatt ved overføring mellom ulike nivåer i helsevesenet. De mest sårbare pasientgruppene er mest utsatt, deriblant pasienter med lungekreft. Lungekreft er den kreftformen som tar flest liv i Norge. Sykdommen har ofte få symptomer og blir ofte oppdaget så seint at kurativ behandling er utelukket, og pasientene trenger oppfølging fra spesialist- og kommunehelsetjenesten. Studier viser at disse pasienter opplever det som utfordrende å bli skrevet ut av sykehus, men få studier har systematisk utforsket hvorfor.
Pasientene som utskrives har ofte et mer omfattende pleiebehov der behandlingen fortsetter utenfor sykehuset med oppfølging fra kommunehelsetjenesten. Dette krever mer oppfølging av kommunehelsetjenesten og pasienter med lav helsekompetanse er mer sårbare. Helse- og omsorgsdepartementet definerer helsekompetanse som «personers evne til å forstå, vurdere og anvende helseinformasjon for å kunne treffe kunnskapsbaserte beslutninger relatert til egen helse. Det gjelder både beslutninger knyttet til livsstilsvalg, sykdomsforebyggende tiltak, egenmestring av sykdom og bruk av helse- og omsorgstjenesten».
Dette prosjektet fokuserer på pasienter med lungekreft som utskrives fra spesialisthelsetjenesten til egen bolig med oppfølging fra kommunehelsetjenesten. Hensikten med studien er å fremskaffe systematisk kunnskap om overføring ved å bruke pasienter og helsepersonell som en kilde til informasjon gjennom kvalitative intervjuer. Gjennom deres erfaringer vil det utforskes hva som hemmer og fremmer evne, motivasjon og mulighet for god og sikker overføring av pasienter mellom tjenestenivåene, hvilken opplæring og støtte pasienten har behov for, og hvordan pasientens helsekompetanse påvirker overføringen.
Bakgrunn
Master i helsefag- studieretning sykepleievitenskap - Universitetet i Bergen (UiB)
Forskergruppe
Pasientopplevelser og utvikling av intervensjoner (PIFO