Ble feiret med konferanse om åndelig omsorg
Ble feiret med konferanse om åndelig omsorg
Siden hun var 25 år har Tove Giske reist på sykepleierkonferanser over hele verden. Da professoren fylte 60 inviterte hun verden til VID.
Siden hun var 25 år har Tove Giske reist på sykepleierkonferanser over hele verden. Da professoren fylte 60 inviterte hun verden til VID.

Tove Giske samlet blant annet forskerkolleger fra EPICC-nettverket som utvikler undervisningsmetoder i åndelig omsorg. Her er Tove Giske sammen med dr. Wilfred McSherry, dr. Bart Cusveller, dr. Linda Ross, dr. René van Leeuwen og dr. Josephine Attard. (Foto: Laila Borge)
– Den første internasjonale konferansen jeg deltok på var i India. Det var så spennende å møte sykepleiere fra hele verden. I tillegg var det interessant som kristen å komme til India på en tid da kastesystemet kanskje var enda sterkere enn det er i dag, og oppdage at hva man tenker om karma, liv og død og andre viktige tema kan ha stor betydning for hvordan vi har det når vi blir syke, sier Tove Giske.
Siden har hun viet yrkeskarrieren til forskning og undervisning i åndelig omsorg; hvordan sykepleierne håndterer de store spørsmålene i livet, som tro, håp og mening.
– Da jeg kom til Bergen og begynte på sykepleierutdanningen, tok psykologi og sosiologi et stort jafs av det jeg hadde tenkt på som tro. Likevel har jeg aldri vært i tvil om at tro kan være utrolig viktig for noen pasienter i møte med smerte, angst og død, sier Giske.
Hun mener at sykepleierne må være opptatt av hele mennesket de møter, og ikke bare det som handler om kroppen. Forskning viser at måten pasienter blir møtt på av sykepleiere har stor betydning for både pasientenes livskvalitet og hvor fornøyde de er med helsetjenestene.
Lærdom fra ulike kulturer
I vår kontaktet Tove Giske 12 av sine forskerkolleger rundt i verden og spurte om de ville feire 60-årsdagen hennes med å komme til Bergen og holde foredrag på en konferanse om åndelig omsorg. Alle 12 svarte ja. Fredag ble konferansen arrangert ved VID vitenskapelige høgskole i Bergen. Forskere fra Ghana, Filippinene, USA, Mongolia, og Europa holdt foredrag om undervisningsmetoder og betydningen av åndelig omsorg i ulike kulturer. Også blant publikum var det deltakere fra hele verden. Konferansen gjorde det mulig å knytte kontakter og hente inspirasjon fra flere ulike forskningsmiljøer og kulturer.
– Det var supert å få høre så mange ulike perspektiver og historier om samme tema, sier professor i sykepleie Linda Ross fra Storbritannia etter konferansen. – Ulike kulturer uttrykker det forskjellig, men for alle handler det om et behov for mening og håp, og å finne sin plass i verden, legger hun til.
– Jeg føler meg ydmyk, sier sykepleieprofessor Wilfred McSherry fra Storbritannia. – I Vesten er det lett å bli arrogant og tro at vi har svaret, men vi har mye å lære av andre kulturer.
– Samtidig er det ikke alt vi skal respektere ved andre kulturer. Det er viktig å ha kunnskap også om negative tradisjoner som kan spre sykdom og ignorans, legger René van Leeuwen fra Nederland til.

Velger Gud framfor legen
Spesialsykepleier Benson Owusu fra Ghana er blant de som har erfaring med skadelige religiøse tradisjoner. Han holdt foredrag om hvordan det i Ghana er vanlig å tro at Gud kan kurere de syke, og at mange derfor foretrekker å dra til kirken, moskeen eller et annet hellig sted når de er syke. For å øke kunnskapen og få flere til å bruke helsevesenet, startet Owusu QUIK Medical Consult, en organisasjon med sykepleiere, leger og journalister som reiser rundt og underviser. På reisene sine behandler de også syke. Samtidig tar de den religiøse troen på alvor og ber for de syke.
– Gud jobber gjennom oss, mener Owusu.
Må tyngre inn på undervisningsplanen
Med nytt påfyll av inspirasjon fra en rekke ulike forskningsmiljøer og kulturer, håper Tove Giske nå å få åndelig omsorg inn som en tydeligere del av undervisningsplanen for norske sykepleierutdanninger. Giske har nylig gitt ut en lærebok om åndelig omsorg sammen med professor Pamela Cone fra Azusa Pacific University i California.
– I dag er det veldig personavhengig hvor mye sykepleierstudentene lærer om dette. For at sykepleierne skal lære å ha profesjonelle samtaler med pasienter og pårørende med ulike livssyn, må de først lære seg selv å kjenne. Da blir det lettere å åpne seg for andre og kunne se hele pasienten og oppfatte når pasienten har behov for å snakke om eksistensielle tema, sier hun.
En analyse av 385 sykepleierstudenters refleksjonsoppgaver viste at dette var utenfor komfortsonen for de fleste studentene.
Dato: 21. oktober 2019.