Disputas: Hvordan kan flyktninger integreres i det norske arbeidsmarkedet?
Disputas: Hvordan kan flyktninger integreres i det norske arbeidsmarkedet?
Benedicte Nessas avhandling viser at det ikke bare er formell kompetanse som må til for å få flyktninger ut i jobb. Også opplevd diskriminering hemmer deres muligheter på arbeidsmarkedet.
Benedicte Nessas avhandling viser at det ikke bare er formell kompetanse som må til for å få flyktninger ut i jobb. Også opplevd diskriminering hemmer deres muligheter på arbeidsmarkedet.

- Skal man ha en bærekraftig velferdsstat, må man utfordre de strukturelle forholdene som holder mennesker utenfor arbeidsmarkedet, mener Benedicte Nessa.
30. oktober disputerte hun med avhandlingen «Navigating Expectations. Concurrent Processes of Inclusion and Exclusion in Refugees’ (Dis)Integration into the Norwegian Labour Market».
Avhandlingen tar for seg erfaringene til nyankomne flyktninger i Norge, og ser på sivilsamfunnets betydning som bindeledd mellom flyktninger og det norske arbeidsmarkedet.
Blir hindret av navn og påkledning
Flyktningenes opplevelse av integrering i det norske arbeidslivet viser at det ofte både er prosesser som fremmer integrering og prosesser som hemmer integrering på en og samme tid.
- Myndighetenes løsning på å få flyktninger ut i jobb er å øke den formelle kompetansen til den enkelte, slik at de i større grad tilpasser seg det sterkt formaliserte arbeidsmarkedet vi har i Norge, forklarer Nessa.
Samtidig var opplevd diskriminering en strukturell begrensning som påvirket flyktningenes vei inn i varig arbeid.
- Religiøse markører som hijab eller religiøse navn, særlig muslimske, ble av flyktningene fremhevet som faktorer som de mente reduserte deres muligheter på det norske arbeidsmarkedet. Sammen med begrensninger som for eksempel lav formalkompetanse, ble konsekvensene i mange tilfeller at flyktninger sto uten arbeid. Eller at de arbeidet i sårbare og uforutsigbare deler av arbeidsmarkedet, påpeker hun.
Hun mener at det i tillegg til å øke den enkeltes formalkompetanse, er behov for en kollektiv vilje til å omfavne og akseptere det mangfoldige samfunnet på et strukturelt nivå.
Foodora er ikke løsningen
Den ene av Nessas artikler fordyper seg i sammenhengen mellom integrering og tilhørighet. Her brukes budtjenesten Foodora som et eksempel på lett tilgjengelig, men uforutsigbart og midlertidig arbeid for mennesker som ikke får muligheter i andre deler av arbeidsmarkedet.
Selv om arbeidet bidro til viktig inntekt for flyktningene, ble arbeidssituasjonen en markering av utenforskap, som økte distansen mellom «oss» og «dem», og minsket opplevelsen av tilhørighet.
- I Norge regnes arbeidsdeltakelse som den tydeligste indikatoren på vellykket integrering. Men disse funnene viser at man kan være en del av arbeidsmarkedet uten at dette fører til integrering eller innlemmelse i majoritetsfellesskapet, forklarer hun.

Frivillige organisasjoner gir et viktig bidrag
Studien har også utforsket møter mellom flyktninger og sivilsamfunnsorganisasjoner - det man ofte kaller frivillige organisasjoner.
Slike møtepunkter er viktige for både nettverksbygging og nødvendig språktrening. Dette er sentrale faktorer for å få seg arbeid i et nytt land.
- Jeg fant også at tiden umiddelbart etter gjennomført introduksjonsprogram er en særskilt sårbar og isolerende fase, som kan føre til enda større avstand til arbeidsmarkedet. Sivilsamfunnsorganisasjoner hadde en spesielt viktig rolle i slike faser, påpeker hun.
Norsk innvandringspolitikk har fått mer fokus på å gjøre innvandring kostnadseffektiv.
- Det har bidratt til økt oppmerksomhet om flyktningenes individuelle ansvar, men også på frivillig sektor som en viktig aktør i integreringen. Det er viktig å se på sivilsamfunnsorganisasjoners rolle i integrering av flyktninger på arbeidsmarkedet for å forstå hvordan organisasjonene navigerer i de økte forventningene som bidragsytere i velferdsstaten, påpeker hun.
- Jeg håper funnene fra studien er nyttige for både flyktningene og sivilsamfunnsorganisasjonene selv, i tillegg til for dem som utformer politikken som disse berøres av.
Publisert av Kjersti Busterud. Dato: 31. oktober 2023.