Kvinnelig ledelse og gode arbeidsmiljø
Kvinnelig ledelse og gode arbeidsmiljø
Hva bidrar kvinner med som ledere i kirke-Norge og hvordan skape gode arbeidsmiljø? Det er tema for høstens første webinar i regi av Senter for verdibasert ledelse og innovasjon (SVLI).
Hva bidrar kvinner med som ledere i kirke-Norge og hvordan skape gode arbeidsmiljø? Det er tema for høstens første webinar i regi av Senter for verdibasert ledelse og innovasjon (SVLI).

I mediene har vi over tid sett saker om høyt sykefravær blant kvinnelige prester og vi spør hva trenger man å arbeide med for å skape gode arbeidsmiljø i kirken, og hva bidrar kvinner med som er annerledes i lederroller i kirken.
- Vi setter søkelys på hva kvinner bidrar med innen ledelse og hva må vi arbeide med for å skape gode arbeidsmiljø på høstens første, digitale webinar, sier Gry Espedal, førsteamanuensis og studieleder på programområdet verdibasert ledelse og SVLI.
Linn Sæbø Rystad og Hilde Marie Movafagh, førsteamanuensiser ved MF, forsker på kvinner som jobber som prester, pastorer og offiserer i sju ulike frikirkesamfunn i Norge. Etter hvert vil det også komme en bok om forskningsprosjektet deres om kvinner ledende stillinger i frikirkesamfunn.
- Vi sier litt om hvorfor vi så behovet for å forske på denne gruppen kvinner og deres lederroller og deler noen observasjoner så langt, forteller Sæbø Rystad.
Pastor i Oslo Storbymenighet, Anne Mari Schiager Topland, deler sine erfaringer som kvinnelig leder og pastor i frikirken. Schiager Topland har vært nestleder i Frikirken nasjonalt, er styreleder i Stefanusalliansen og hun har en master i verdibasert ledelse fra VID.
- Jeg brenner for at kvinner skal ta ansvar i kirkelig setting i Frikirken, sier Schiager Topland, som har sett at det både kan være en glede og en utfordring å være kvinnelig leder i frikirkelig setting.
Kvinnelig ledelse i et historisk perspektiv
Gry Espedal vil også bidra med et historisk perspektiv på kvinnelig ledelse. Hun har skrevet flere bøker om kvinnelige ledere i kirken. Blant annet var hun forfatter av biografien om den første kvinnelige biskopen i Norge, Rosemarie Køhn, og den første kvinnelige lederen av en diakonal organisasjon, Cathinka Guldberg.
Espedal har skrevet en artikkel hvor hun ser på hva disse to kvinnelige lederne, pluss den første kvinnelige presten Ingrid Bjerkås, har bidratt med til forståelsen av kvinnelig kirkelig ledelse i Norge.
-Kvinnene har ikke nødvendigvis vært barrikade-stormere, med heller symbolske endringsagenter i kraft av sin posisjon. I sine roller som ledere arbeidet de for en mer inkluderende og holistisk kirke ved å fokusere på likhet, rettferdighet og ved å kjempe for dem som falt utenfor. Deres strategiske tilnærming var å bygge fellesskap og være i dialog med omgivelsene, sier Espedal, som håper mange vil komme på webinaret i regi av Senter for verdibasert ledelse og innovasjon.
Webinaret arrangeres torsdag 7. september klokken 09:00 - 10:00 på Zoom.
Det er gratis og åpent for alle interesserte.
Legg webinaret i kalenderen og finn Zoomlink.
Velkommen!
Arrangør: Senter for verdibasert ledelse og innovasjon.
Høstens neste seminar
Torsdag 12.oktober kl. 09.00-10.00
Psykologiske kontrakter og stress på arbeidsplassen
Hans Marius Nordbom, ass. professor, Senter for verdibasert ledelse
Bryndis Steindorsdottir, førsteamanuensis, Senter for verdibasert ledelse
Leif Stapnes, emeritus, respons
Dato: 31. august 2023.