Pilotgjennomføring av BIP-uke
Pilotgjennomføring av BIP-uke
Vernepleierutdanningen ved VID Stavanger tok i april imot studenter og lærerkolleger fra tre utenlandske samarbeidspartnere til BIP-uke. Temaet var Ethical reflections on mental health.
Vernepleierutdanningen ved VID Stavanger tok i april imot studenter og lærerkolleger fra tre utenlandske samarbeidspartnere til BIP-uke. Temaet var Ethical reflections on mental health.

Det er et mål at mobiliteten ved høyere utdanning skal økes, og Blended Intensive Program (BIP) er et nytt element i Erasmus+ hvor man kombinerer kortere fysisk mobilitet med en obligatorisk virtuell komponent.
VID Stavanger vært ansvarlig for utviklingen og organisering, og har i samarbeid med DIAK i Finland, EVH i Bochum og TUL i Liberec har planlagt innhold og gjennomføring av denne BIP’en i ett år. Ingen av utdanningene i BIP’en er like; det er vernepleierutdanning i Norge, sosionomutdanning i Finland, og sosial- og spesialpedagogutdanning i Tyskland og Tsjekkia. Ett tema som er går igjen i alle utdanningene er psykisk helse, menneskerettigheter og CRPD og det har vært spennende og grensesprengende å utforske denne tematikken.
Vi har brukt kommunikasjonsplattformen Howspace i denne BIP’en, og det har vært en veldig ryddig og oversiktlig måte å både samle informasjon – og dele informasjon. Vår egen Howspace for denne BIP’en har bidratt til kreativitet hos studenten gjennom publisering av «task of the day», og den har vært timeplan, litteraturliste, bibliotek og kommunikasjonskanal.
43 studenter fordelt på de fire høgskolene har deltatt i denne BIP’en som har vært organisert på følgende måte:
- Pre-kickoff på alle campus – lokal samling med «egne studenter»
- Kickoff på Zoom, alle lærere og studenter, grupper ble etablert, bli kjent-øvelser
- Online-fase mellom kickoff og intensiv uke – gruppearbeid, individuelle oppgaver
- Intensiv uke i Stavanger hvor studentene har jobbet i grupper sammensatt på tvers av landegrensene

Studentene har hatt rebusløp, utforsket ulike oppgaver knyttet til psykisk helse – og levert sine besvarelser på Gallery Walk. En hel dag var avsatt til field trips – arbeidsplassbesøk til forskjellige offentlige og ideelle arbeidsplasser og organisasjoner som arbeider med psykisk helse på ulikt vis.
13 lærere fra 4 land har undervist, veiledet, ledet work shop’er, vært bakkemannskap og tilretteleggere.
Foreløpige tilbakemeldinger fra studentene viser at de har hatt godt utbytte av å delta på denne BIP’en; både faglig og pedagogisk, men ikke minst språklig og sosialt. Gjennom å utforske hvordan psykisk helsevern er organisert, finansiert og lovregulert i de ulike landene har mange – både lærere og studenter – fått noen aha-opplevelser i løpet av uken. Vi har ikke nødvendigvis vært «lost in translation», men mer «lost in legislation». Det viser hvor viktig det er å ha faglig samarbeid over landegrensene, i en verden som blir stadig mindre og nærmere.
Det ble en innholdsrik, grensesprengende, lærerik, pedagogisk utforskende, sosial, kollegial, studentnær, fellesskapsbyggende og fremtidsrettet uke.
BIP’en ble planlagt av Hanne Line Wærness (prosjektleder), Anna Chalachanovà, Beate Fundingsland Skaraas og Renate Westervik Alvestad – fra VID Campus Stavanger og Bergen.
Vi sier oss selv veldig fornøye med gjennomføring av denne BIP’en – og ser frem til evaluering og videre fagutvikling.
Blir det ny BIP neste år? JA! Men da i Tyskland.

Publisert av Hanne Line Wærness. Dato: 15. mai 2023.