Nyheter

Pride 2021

Pride 2021

Pride 2021

Pride er et møtepunkt for å feire mangfold og skeiv kjærlighet.

FNs bærekraftsmål nummer 3 er å sikre god helse og fremme god livskvalitet for alle. At VID er engasjert for mennesket, innebærer blant annet å fremme et fredelig og inkluderende samfunn hvor det er plass til alle, og der alle føler seg velkomne.

Anerkjent som den man er

VID-rektor Bård Mæland mener det er viktig at man skal kunne leve fullt og fritt som den man er.

– For meg er de årlige Pride-markeringene i både Norge og rundt om i verden viktige fordi de uttrykker det motsatte av det altfor mange har opplevd rundt sin seksualitet, nemlig at man må skjule den eller være redd for hva andre vil si, og derfor ikke kan leve fullt og fritt som den man er. Alle våre ansatte og studenter skal oppleve at de trygt kan være den de er på VID, og at det er summen av oss alle som skaper et fargerikt og berikende mangfold. Til sist er det viktig for meg at selv om vi har nok av utfordringer i Norge, så er utfordringene vesentlig større i andre land og kulturer. Jeg er derfor glad for at man nettopp setter søkelyset på det i årets Pride.

Elise Skjelvik Ottesen Søvik, studentprest ved VID Oslo, mener Pride er viktig for å feire mangfoldet blant oss mennesker.

– Her ved VID har jeg et stort ønske om at alle skal kjenne seg velkommen og anerkjent som den man er. Pride er en viktig påminnelse om dette.

En måte å markere støtte

Sunniva Tonne er student ved VID. Hun forteller at Pride er en måte å feire at man kan være den man vil, og elske den man vil.

– Jeg har venner som er homofile og lesbiske, og det kan være mye hat knyttet til å elske det samme kjønnet. Pride er en måte å markere støtte, og å vise at vi er forskjellige, og det synes jeg er viktig.

Eirik Sigurdsen Steen er sykepleierstudent ved VID.

– Pride betyr en verden hvor jeg ikke tenker på å være noe annerledes. Det er den måneden da alle tenker litt ekstra på LGBT, sier han.

Pride er viktig. Fortsatt.

Erlend Arvod Svensson arbeider ved eiendomsseksjonen til VID. Han understreker at det å være skeiv fremdeles er forbudt, og til og med livsfarlig, mange steder i verden, og at Pride fortsatt er viktig.

– Pride er mye. Det er vanskelig å komme unna at Pride startet som en protest og et opprør. Et opprør mot stempel som kriminell, pervers og «psyk».

Det er viktig for meg å markere, for alle dem som gikk foran for at jeg skal kunne leve livet som den autentiske utgaven av meg selv uten å måtte skjule den jeg er, og ikke minst, den jeg er glad i!

Pride er også en stor stor fest! En feiring av mangfold og med en sterk samholdsfølelse. Pride er ofte det første møtet med en følelse av tilhørighet for noen som har følt seg annerledes hele livet.
også er det selve navnet da, PRIDE, STOLTHET. Det motsatte av skam. Ikke tilfeldig det heller.

Så for å oppsummere: Pride er viktig. Fortsatt. For det er fortsatt sånn at mange steder er det å være skeiv forbudt. Til og med livsfarlig. Det er fortsatt mange som mener vi burde skamme oss, være skjulte, ikke synes.

Erlend A. Svensson, nummer to fra venstre, var fargen blå i regnbuen forrige gang det var Pride parade i Oslo i 2019.

Trygg arena for unge skeive å kunne være seg selv

VID-ansatt Øyvind Holter-Nilsen forteller at Pride er en viktig feiring som gir større livskvalitet, stolthet og samhørighet.

– Mitt første møte med noe som var i relasjon til Pride, var Skeiv Ungdoms sommerfestival, som heter Jafnaðr. Det var det året jeg hadde kommet fullt ut av skapet som homse, og jeg skulle på en ukes leir for folk som var lik meg. Jeg var kjempespent, nervøs, gledet meg og gruet meg. Ikke kjente jeg så mange og ikke visste jeg hva som skulle skje. De reklamerte med at det var sommerens vakreste eventyr, og de fikk jaggu meg rett. Vi sjekket alle inn på en folkehøgskole for en uke. Det ble et lite samfunn der alle kunne være seg selv, uavhengig av seksualitet, kjønnsuttrykk og kjønnsidentitet. Det var foredrag av interessante og ikke fullt så interessante foredragsholdere, det var workshops hvor man kunne lære noe nytt, alt fra friluftsliv, idrett, show/revy, til matlaging og mye mer, og det var en trygg arena for unge skeive å kunne være seg selv. Jeg ble så inspirert, trygg og glad for dette miljøet at jeg meldte meg inn i festivalutvalget året etterpå, og fikk med meg planleggingen av og arbeidet med hele festivalen en runde til.

Først og fremst betyr Pride fest og feiring for meg. Jeg og mannen min pleier alltid å ta ferie fra jobb når det er Pride i Oslo. Da sender vi også hunden bort til min mor på en liten ferietur. Pride betyr sene kvelder i Pride Park i Spikersuppa, sommer og sol, godt drikke, god mat og god stemning med gode venner.

Pride gir meg større livskvalitet, stolthet og samhørighet. Det har utfordret og fjernet mine fordommer om mennesker, og vist at vi har et mye større mangfold enn vi tror. Jeg føler at jeg får mer respekt for den jeg er fra andre, og jeg har fått større respekt for andres liv, livsvalg og veivalg. Pride er frihet til å være seg selv, og å være stolt av det!

Noe av det fineste med Pride er å slenge seg på paraden. Når du kommer til visse deler av byen, er det så mange mennesker som står rundt, vifter med flagg, kommer med heiarop og støttende meldinger. Da bruser det i hele kroppen av stolthet, glede og en trygghet i at vi har kommet langt i Norge for at alle skal kunne være den de er, elske den de vil og leve det livet de vil leve.

Jeg anbefaler alle å ta en titt på paraden når den er tilbake i sin vanlige form. Kanskje du blir overrasket over mangfoldet som ikke slipper til i avisene og på TV?

Jeg går gjerne med deg – bare si ifra.

For Øyvind Holter-Nilsen betyr Pride større livskvalitet, stolthet og samhørighet.

Fakta

Informasjon om årets Pride

Fakta

Informasjon om årets Pride