Statsbudsjettet 2024: Realvekst for VID
Statsbudsjettet 2024: Realvekst for VID
Da Statsbudsjettet for 2024 ble fremlagt fredag ble det klart at universiteter og høgskoler får samlet en realnedgang i bevilgningene. VID får derimot en realvekst mye grunnet en økning i studiepoengproduksjon og satsing på desentraliserte utdanningstilbud.
Da Statsbudsjettet for 2024 ble fremlagt fredag ble det klart at universiteter og høgskoler får samlet en realnedgang i bevilgningene. VID får derimot en realvekst mye grunnet en økning i studiepoengproduksjon og satsing på desentraliserte utdanningstilbud.

- Det er gledelig at VID, i større grad enn veldig mange andre utdanningsinstitusjoner, får en økning i resultatbasert uttelling gjennom økt studiepoengproduksjon, flere kandidater og avlagte doktorgrader. Dette er flotte resultater, sier rektor Bård Mæland. Han er også svært glad for at VID fortsatt vil få tilskudd for å opprettholde studietilbud for ukrainske flyktninger.
I forslaget får VID 38,8 millioner kroner mer enn i 2023, fra 495,9 millioner kroner i 2023 til 534,7 millioner kroner i 2024.
- Samlet sett har vi en økning på 7,8 prosent i tildeling fra Kunnskapsdepartementet. Det er en fin realvekst, og viser at VID fortsatt vokser.
Må ha forskning og studieplasser som svarer på samfunnet behov
Mindre positivt er det at regjeringen utfaser både rekrutteringsstillinger og midlertidige studieplasser som ble gitt under pandemien. For VID betyr det et samlet fratrekk på 5,9 millioner kroner, som vil øke enda mer i 2025 grunnet helårsvirkning.
- Med VID sine universitetsambisjoner, er det sentralt for satsningen vår å bygge opp kapasiteten for forskerutdanning og dermed styrke våre fagområder. Det er disse som i neste fase skal utgjøre ryggraden i VIDs forskningsvirksomhet. Dette er derfor svært uheldig for de planene vi har lagt for forskerutdanning og forskerrekruttering.
I tillegg reagerer han på at regjeringen likevel velger å fase ut studieplassene som ble tildelt i 2020 for helse- og sosialfag, til tross for signaler i 2022 om at disse muligens skulle kunne få fortsette.
- Dette er oppsiktsvekkende, og rimer svært dårlig med det samfunnsbehovet som finnes for sykepleiere, vernepleiere og sosionomer, sier Mæland.
Økt satsing på flercampus-modell og desentraliserte utdanninger
Regjeringen leverer på Hurdalsplattformen ved å øke rammebevilgningen hos universiteter og høgskoler som har bidratt til desentralisert og fleksibel utdanning, eller som har campuser lokalisert i distriktene. Av 339 millioner som blir foreslått flyttet fra Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) og over til basisbevilgningen til universiteter og høgskoler, vil 200 millioner bli flyttet i 2024, mens 100 millioner vil komme i 2025-budsjettet.
- VID får i 2024 en varig økning på 4,6 millioner kroner fra denne potten. Økningen er dels uttrykk for det vi har oppnådd av gode tilslag fra HK-dir de siste årene og dels uttrykk for hvilke konkrete desentraliserte samarbeid vi har fått til utenfor campus. En økning i bevilgningen gir oss fortsatt rom for å svare på kompetansebehovene i landets ulike regioner.
104 millioner kroner til helse- og omsorgsforskning i kommunene
Kunnskapsdepartementet kommer i årets budsjett med en stor satsning på 104 millioner kroner til helse- og omsorgsforskning i kommunene. Både VID og Kommunenes Sentralforbund har etterlyst en slik satsning, for å styrke forskning knytte til primærhelsetjenesten. VID er glad for satsningen, og vil fremover forberede gode søknader sammen med kommuner som vi allerede har utstrakt samarbeid med i de regionene vi er representert. VID er allerede involvert i organer innenfor Kommunenes strategiske forskningsorgan (KSF), som vil bli sentral i å klargjøre kommunenes behov for kompetanse og forskning.
Endringer i VIDs bevilgning
- Økning på 33 millioner kroner som følge av prisjustering
- Økning på 13 millioner kroner som følge av resultatbasert uttelling (økning i uteksaminerte kandidater utgjør 6,9 millioner kroner, økning i studiepoengproduksjon utgjør 3,4 millioner kroner, og økning i avlagte doktorgrader)
- Økning på 4,6 millioner kroner som følge av flyttingen av 339 millioner kroner fra søknadsordninger under HK-dir til universiteter og høyskoler
- Økning på 0,5 millioner kroner til studietilbud rettet mot flyktninger fra Ukraina
- Nedgang på 2,4 millioner kroner som følge av utfasing av midlertidige studieplasser gitt i revidert nasjonalbudsjett 2020
- Nedgang på 3,5 millioner kroner som følge av utfasing av rekrutteringsstillinger gitt i revidert nasjonalbudsjett 2020
- Nedgang spå 4,7 millioner kroner som følge av «inndekning satsinger» (erstatningsordningen for ABE-kuttet, omfordeling pro-rata mellom universiteter og høyskoler)
- Nedgang på 1,7 millioner kroner som følge av studieavgift fra studenter utenfor EØS/Sveits
Publisert av Tone Steen Sandberg. Dato: 9. oktober 2023.