Til Madagaskar for å fremme globalt medborgerskap
Til Madagaskar for å fremme globalt medborgerskap
Hvordan er det å være medborger i en global verden utfra ulike sosiale, kulturelle, politiske og sosioøkonomiske kontekster? Samfunnsfagstudenter ved VID Stavanger dro på studietur til Madagaskar for å få en bedre forståelse av at vi er en del av et globalt fellesskap.
Hvordan er det å være medborger i en global verden utfra ulike sosiale, kulturelle, politiske og sosioøkonomiske kontekster? Samfunnsfagstudenter ved VID Stavanger dro på studietur til Madagaskar for å få en bedre forståelse av at vi er en del av et globalt fellesskap.

3. mars reiste ti VID-studenter på studietur til Madagaskar. Studenter fra årsstudium i interkulturell kompetanse og bærekraft, bachelor i sosial bærekraft og 3. årsstudenter i Religion og migrasjon var med. Studieturen er en del av emnet ‘Medborgerskap - lokalt og globalt’
Undervisning ved ESSVA
Den første uka fikk vi undervisning ved Ecole Supérieure Spécialisée du Vakinankaratra (ESSVA). Forelesningsrekken gav en god introduksjon til det gassiske samfunnet gjennom undervisning i kultur, eldre og nyere historie, arkeologi, utdanning og utvikling. Det gjør inntrykk å høre at Madagaskar var på samme nivå som Indonesia på 1960-tallet, men at landene nå befinner seg på helt ulike steder når det kommer til økonomisk utvikling. Mens pilen for utviklingen i Indonesia peker oppover, peker pilen for Madagaskar nedover, med noen hopp i riktig retning i kortere perioder.
Undervisning i medborgerskap med mål om å bevisstgjøre medborgere i samfunnet ble fremmet som viktig for videre utvikling. Vi fikk også et godt innblikk i hvordan tradisjonell religion også spiller en sosial rolle, og lever side om side med kristne tradisjoner.

Nye møter og ny innsikt
Den andre uka besøkte vi landsbyen Manandona utenfor Antsirabe. Stedet er kjent for sin fruktbare dal og vi var heldige å få se den fra sin beste side nå ved slutten av regntiden. Risen stod moden på markene og arbeidet med å sanke inn, tørke og støte risen var i gang. Vi fikk høre at på denne tiden av året er elevene ved skolene mer konsentrert i motsetning til starten av regntiden når det er mindre ris tilgjengelig.
Gjennom besøk i flere hjem og samtaler med innbyggere fikk vi høre om hvordan det er å bo på landsbygda på Madagaskar. Ti ESSVA-studenter var med for å oversette. De satte pris på å få bruke engelsk i møte ungdommer fra et annet land. På denne måten fikk de også føle mer på det å være en del av et globalt fellesskap. Lovasoa Cross-Cultural Competence Center (L4C) hjalp oss med å planlegge besøket i landsbyen.

Studentene som studerer religion synes det var spennende å høre at innbyggerne i landsbyen var medlemmer av ulike kirkesamfunn. Katolikker, lutheranere, adventister og pinsevenner lever side om side og kirkebyggene står nær hverandre. Søndag gikk de fleste i kirken, og mange fulgte også opp det som var forventet av dem utfra troen på forfedrene. Studieturen gav studentene en forståelse for religionens betydning i et annet samfunn enn det norske.
For studenter i medborgerskap var det interessant å få innblikk i hvordan tradisjonell kultur oppfordrer til ‘Fihavanana’. Her skal medlemmer av samfunnet bry seg om og elske hverandre, beholde gode relasjoner og hjelpe hverandre. Skulle naboen havne på sykehus, må du altså ta deg av naboens husdyr og hus, for eksempel. Gjennom skolene, som det var mange av i dalen, og demokratiske strukturer er det andre former for medborgerskap som læres.
Kritiske tilnærminger til medborgerskap handler om å skape en bevissthet rundt hvordan og hvorfor vi handler som vi gjør. Hvilke historiske og nåtidige faktorer har innvirkning på hvordan vi handler? Studieturen inspirerte til en refleksjon rundt det å være norsk og hvordan det er å være medborger i en kontekst svært forskjellig fra den norske.

Dato: 20. mars 2023.