Master i interkulturelt arbeid
Master i interkulturelt arbeid
En erfaringsbasert master i interkulturelt arbeid vil gi deg kompetanse til å se muligheter og foreslå konstruktive løsninger på flerkulturelle utfordringer i et arbeidsliv preget av globalisering og kulturelt mangfold.
En erfaringsbasert master i interkulturelt arbeid vil gi deg kompetanse til å se muligheter og foreslå konstruktive løsninger på flerkulturelle utfordringer i et arbeidsliv preget av globalisering og kulturelt mangfold.

Målgruppe
Studiet er spesielt rettet mot studenter med arbeidserfaring fra helse- og sosialsektoren og fra skole og barnehage. Tematikken i graden er også relevant for ansatte i frivillige organisasjoner i det sivile samfunn. Graden er tverrfaglig i sin tilnærming til forskjellige profesjoner og kontekster hvor globale spørsmål er en del av arbeidshverdagen. Samtidig representerer graden et klart definert fagområde knyttet til globale spørsmål og interkulturell kompetanse. Graden passer for yrkesgrupper med arbeidsplasser preget av kulturelt mangfold. Studiet er tilpasset den som ønsker å studere deltid ved siden av jobb.
Beskrivelse av studieprogrammets innhold og profil
Studiets fagområde er interkulturelt arbeid – forstått som en tverrfaglig tilnærming til forskjellige yrker og profesjoner. Studiet legger vekt på å fremme forståelse for annerledeshet og utenforskap, og å søke praktiske løsninger på utfordringer som et moderne arbeidsliv representerer.
Kjerneområdene i studiet er først og fremst knyttet til interkulturell kompetanse og globaliseringsprosesser. Tilnærmingen til interkulturell kompetanse bygger på den hermeneutiske filosofien som oppstod i kjølvannet av Hans-Georg Gadamers arbeider om den hermeneutiske sirkel, forforståelsens betydning for kunnskapsproduksjon og muligheten for forskjellige ståsteders horisont-sammensmelting. Denne filosofiske tilnærmingen til forståelse blir anvendt på praktiske case, og studentene blir utfordret til å se sin egen praksis i lys av nye perspektiver. Samtidig utfordres studentene til å se «den andre» i en kontekst som gir muligheter for innsikt i nye forståelseshorisonter.
At globaliseringsprosesser kalles et faglig kjerneområde handler om å se kompleksiteten i de politiske, økonomiske, kulturelle, religiøse og klimatiske endringene som påvirker menneskers livsgrunnlag. Konsekvensen av disse endringene er nye økonomiske, politiske og religiøse nettverk som både fører til økt migrasjon – og som påvirker migrasjonsmønstre og meningsdanning på det stedet hvor migrantene slår seg ned. Økt kulturelt og religiøst mangfold påvirker igjen arbeidsplasser i nær sagt alle deler av samfunnet, og spesielt helse- og sosialsektoren samt utdanningssystem fra barnehage til høgskolesektor . Studiet har derfor et spesielt fokus på barn og familier i flerkulturelle kontekster.
Mastergraden i interkulturelt arbeid tilbyr fordypningsemner med spesiell relevans for ansatte i helse- og sosialsektoren, barnehage/skole og frivillige organisasjoner i det sivile samfunn.
Undervisningen er nettbasert
Mastergraden (90 stp) tas på deltid over en periode på tre år, 30 studiepoeng pr. studieår. Forelesninger (videoleksjoner) legges ut på læringsplattformen Canvas og man kan se dem når det måtte passe. Innleveringer av obligatoriske arbeidskrav og kommunikasjon mellom lærer/student/medstudenter skjer også i Canvas. I noen emner vil det i tillegg være en dagssamling i Stavanger. Studieplanen angir hvilke emner dette er aktuelt for.
Alle eksamener i graden er hjemmeeksamener, og krever ikke tilstedeværelse på campus.
Arbeids- og yrkesmuligheter etter endt utdanning
- Arbeid med flerkulturelle problemstillinger innen helse- og sosialsektoren, skole og barnehage.
- Stillinger i stat/kommuner og i organisasjoner innen det sivile samfunn hvor globalisering og mangfold er viktige tema innenfor arbeidsoppgavene.
Videre studiemuligheter etter endt utdanning
Graden gir ikke adgang til å søke opptak ved VIDs doktorgradsprogram.
Tilbud for innreisende utvekslingsstudenter:
https://www.vid.no/en/international/exchange-student/learning-possibilities/
Fakta og priser
Studieby
Programkode
MIKA
Gjennomføring
Deltid
Studiepoeng
90
Studiets lengde
3 år.
Støttet av Lånekassen?
Undervisningsspråk
Norsk
Opptakskrav
Master i interkulturelt arbeid 2020-2021
- NOK 460 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 6500
- Totalt per semester NOK 7280
Master i interkulturelt arbeid 2021-2022
- NOK 460 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 6500
- Totalt per semester NOK 7280
Fagansvarlig
Søknad
Søknadsfrist
15. april 2021
Opptakskrav
- Søker må ha godkjent bachelorgrad, cand.mag.-grad, annen grad eller utdanningsløp av minimum 3 års omfang eller annen utdanning som er vurdert som jevngod med en av disse.
- Som del av grunnutdanningen må søker ha minimum 60 studiepoeng med relevans for gradens fordypninger, det vil si helse/sosialfag, pedagogikk, samfunnsfag eller religion/kristendom.
- Søker må videre ha minimum to års relevant yrkeserfaring som inkluderer interkulturelt arbeid.
Dokumentasjonskrav
- Vitnemål fra 3-årig høgskoleutdanning
- Arbeidsattest som inneholder fra dato og til dato, stillingsprosent og autorisasjon.
CV og arbeidsavtaler/-kontrakter er ikke gyldig dokumentasjon på arbeidserfaring.
Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper i Forskrift om opptak til høgre utdanning (For-2017-01-06-13).
Om rangering av søkere
Spørsmål om opptak?
- Inger Brit Tungland Haugen, studiekonsulent, Stavanger, telefon: +4751516224, e-post: opptak@vid.no
Enkeltemner
Er du ikke klar for å ta en hel grad? Enkeltemner kan tas uten at du går på et av høgskolens studieprogram. Følgende enkeltemner tilbys med tilknytning til dette studiet.
- Barnekonvensjonen i Norge - barns menneskerettigheter. Søk innen: 1. juni 2021.
- Vitenskapsteori, forskningsmetoder og forskningsetikk. Søk innen: 1. juni 2021.
- Globalisering og interkulturell kompetanse. Søk innen: 1. juni 2021.
- Barn og familier i flerkulturelle kontekster. Søk innen: 4. januar 2021.
- Konflikthåndtering og inkludering i et mangfoldsperspektiv. Søk innen: 4. januar 2021.
- Religion, migrasjon og mangfold. Søk innen: 4. januar 2021.
Ressurser
- Studieplaner/fagplaner
- Pensumlister
- 2020-2021: Pensumlister høst 2020, Master i interkulturelt arbeid, VID Stavanger
- 2020-2021: Pensumlister vår 2021, Master i interkulturelt arbeid, VID Stavanger
- 2019–2020: Pensumlister høst 2019, Master i interkulturelt arbeid, VID Stavanger
- 2019–2020: Pensumlister vår 2020, Master i interkulturelt arbeid, VID Stavanger