Sannhets- og forsoningsarbeid i møte med fornorskningen
Sannhets- og forsoningsarbeid i møte med fornorskningen
En sannhets- og forsoningskommisjon gransker fornorskningspolitikken overfor samer, kvener og skogfinner. Hva vet vi? Hva kan læres av andre sannhetskommisjoner? Og hva betyr «forsoning» som samfunnsteologi og kirkelig praksis?
En sannhets- og forsoningskommisjon gransker fornorskningspolitikken overfor samer, kvener og skogfinner. Hva vet vi? Hva kan læres av andre sannhetskommisjoner? Og hva betyr «forsoning» som samfunnsteologi og kirkelig praksis?
Om studiet
Sannhets- og forsoningsarbeid i møte med fornorskningen er et etter- og videreutdanningsstudium som består av tre emner à 10 studiepoeng. Selv om emnene med fordel kan tas som et sammenhengende studium, står det enkelte emne på egne ben og kan tas enkeltvis.
Emner i studiet
"Fornorskning, sannhetssøking og historisk rettferdighet" (10 stp). Tilbys høsten 2021. Belyser fornorskningspolitikken og dens konsekvenser i møte med nåtidens krav om oppgjør med fortiden. Les utlysningen av emnet her.
"Sannhetskommisjoner, forsoning og helbredelse av minner" (10 stp). Tilbys våren 2022. Belyser forsoningskommisjonsprosessen i Norge i lys av sannhetskommisjoner som globalt fenomen.
"Forsoning som samfunnsteologi og kirkelig praksis" (10 stp). Tilbys våren 2023. Fokuserer på kirkens ansvar og muligheter i sannhets- og forsoningsprosesser internasjonalt og i Norge/Sápmi/på Nordkalotten.
Bakgrunnen for studiet
Stortinget har nedsatt en sannhets- og forsoningskommisjon (2018-2022) for å granske fornorsking og urett begått mot samer og kvener/norskfinner. Prosessen har bakgrunn i krav fremmet fra samisk og kvensk/norskfinsk hold, med støtte fra Den norske kirke. Skogfinnene er senere innfortolket i mandatet.
Kirkens historiske rolle omfattes av granskingen, og prosessen aktualiserer kritiske og konstruktive spørsmål om kirkens teologi og praksis i et samfunnsperspektiv. Studiet gir kunnskaper og teoretiske verktøy for å forstå, bearbeide og svare konstruktivt på de problemstillingene som fornorskningshistorien og dens ettervirkninger reiser lokalt, regionalt og nasjonalt. Transformative perspektiver vektlegges med utgangspunkt i urfolk og nasjonale minoriteters individuelle og kollektive rettigheter.
Tematikken er ikke unik for Norge og gjenfinnes i ulike deler av verden. Komparative perspektiver er derfor vektlagt i studiet, med Sør-Afrika og Canada som hovedreferanser. Aktuelle prosesser og debatter belyses tverrfaglig ut fra internasjonal og hjemlig forskning innenfor feltene historie, overgangsrettferdighet (transitional justice), gjenopprettende rettferdighet (restorative justice), urfolksforskning og teologi. Det rettes særlig søkelys mot hvordan begrepet ‘forsoning’ anvendes på sosiale og politiske prosesser i slike sammenhenger. Studiet gir hjelp til å gjennomtenke egen yrkesutøvelse og kirkens ansvar og muligheter for styrket praksis, forankret i teologiske, diakonale og etiske perspektiver.
Studiet gir relevant kompetanse for kirkelig ansatte, studenter som sikter mot arbeid i kirken, og ansatte i andre samfunnssektorer som er berørt av og engasjert i tematikken. Emnene kan søkes innpasset som valgemne i profesjons- og masterutdanningen i teologi ved VID og kan være relevante som valgemner i ulike masterutdanninger ved andre institusjoner, f.eks. knyttet til lærerutdanning og samfunnsvitenskap.
Hovedtemaer
• Fornorskningen som politikk, ideologi, prosess og erfaring.
• Sannhetskommisjoner globalt og i Norge.
• Forsoning som sosial prosess, politisk begrep og kristen samfunnsteologi.
• Oppdaterte tverrfaglige perspektiver fra internasjonal og hjemlig forskning.
• Kritisk etisk refleksjon om egen yrkesutøvelse og kirkens (evt. egen institusjons) rolle.
Emner
- Fornorskning, sannhetssøking og historisk rettferdighet.
- Sannhetskommisjoner, forsoning og helbredelse av minner.
- Forsoning som samfunnsteologi og kirkelig praksis.
Fakta og priser
Studiestart
2021-09-05
Studieby
Programkode
VUSANFORS
Gjennomføring
Deltid
Studiepoeng
10
Studiets lengde
3 semestre, til sammen 1,5 år.
Støttet av Lånekassen?
Studieplasser
30
Opptakskrav
Pris 2021-2022
- NOK 585 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 8095
- Totalt per semester NOK 9000
Fagansvarlig
Organisering av studiet
Viktige datoer høsten 2021
- Digital studieoppstart på Zoom (ca. 2 timer) 6. sep. 2021.
- Første studiesamling i Tromsø: Uke 38 (3 d.), sannsynligvis 22.-24. sep. 2021.
- Ekskursjon (fra Tromsø): Uke 44 (2 d.), sannsynligvis 3.-4. nov. 2021.
(Datoer blir endelig fastsatt i mars etter KUN/VID-interne avklaringer.)
Arbeids- og undervisningsformer (første emne, høsten 2021)
- Forelesninger på campus og på nett
- Seminarer
- Skriftlige innleveringer
- Gruppearbeid
- Selvstudium
- Ekskursjon
Obligatoriske aktiviteter (første emne, høsten 2021)
- Undervisning i tre dagers samling på campus (min 80 %)
- Ekskursjon
- Aktiv deltakelse på digital læringsplattform gjennom fremlegg og kommentarer
Skriftlige arbeidskrav
- Framlegg på pensumseminar (1 000 ord +/- 10 %)
- Innlegg i fiktivt menighetsblad, avis etc. (500 ord +/- 10 %)
- Faglig oppgave om selvvalgt case fra egen praksis eller mediebildet med bruk av pensumlitteratur (1000 ord +/- 10%)
Obligatoriske aktiviteter må være godkjent for at studenten kan gå opp til eksamen.
Søknad
Studiestart
5. september 2021
Søknadsfrist
15. juni 2021
Opptakskrav
Bachelorgrad (180 studiepoeng) eller annen grad eller utdanning på tilsvarende nivå av minimum tre års omfang, fra f.eks. historie, teologi, religionsvitenskap, pedagogikk/lærerutdanning, sosial-/samfunnsvitenskap, helsefag eller liknende.
Søkere som ikke oppfyller de ordinære opptakskravene kan etter fastsatte kriterier søke opptak på grunnlag av realkompetanse.
Spørsmål om opptak?
- Inger Brit Tungland Haugen, studiekonsulent, Stavanger, telefon: +4751516224, e-post: opptak@vid.no