SEPREP Tverrfaglig Utdanningsprogram
SEPREP Tverrfaglig Utdanningsprogram
Behandling, rehabilitering og oppfølging av mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser er en toårig, tverrfaglig videreutdanning for ansatte i kommunene og spesialisthelsetjenesten
Behandling, rehabilitering og oppfølging av mennesker med alvorlige psykiske lidelser og ruslidelser er en toårig, tverrfaglig videreutdanning for ansatte i kommunene og spesialisthelsetjenesten

Opptak
Opptak gjennomføres av lokal arrangør, som sender invitasjon til samarbeidende kommuner og spesialisthelsetjenester i opptaksområdet. Søknad skjer etter anbefaling fra arbeidsgiver.
For nærmere informasjon ta kontakt med de enkelte kontaktpersonene nevnt nedenfor.
Det planlegges oppstart av programmer på følgende steder i 2021
Høsten 2021:
Finnmarkssykehuset HF, Klinikk Alta avd. psykisk helsevern og avd. avhengighetsmedisin
Kontaktperson: Inga Kristine Gaup (inga.kristine.gaup@finnmarkssykehuset.no)
UNN HF, Senter for psykisk helse og rusbehandling Tromsø i Psykisk helse- og rusklinikken
Kontaktperson: Borghild Måsø Helland (borghild.maso.helland@unn.no)
Målgruppe
Målgruppen for utdanningen er ansatte innenfor kommunehelsetjeneste, spesialisthelsetjeneste og andre som har behandlings- og oppfølgingsoppgaver overfor mennesker med alvorlige psykiske lidelser og eventuelt rusproblematikk. Studiet retter seg mot deltakere som er naturlige samarbeidspartnere fra kommune og spesialisthelsetjeneste i samme geografiske område. Det kreves yrkesaktivitet i minst 50 % stilling, eller at det kan dokumenteres annen praksis innen brukermedvirkning som for eksempel FoU-aktiviteter innenfor arbeidsområdet gjennom hele studiet.
Eksempler på faggrupper som utdanningen retter seg mot
Leger, psykologer, sykepleiere, sosionomer, pedagoger, fysioterapeuter, ergoterapeuter, barnevernspedagoger, sosialfagutdannede, vernepleiere, helsesøstre, erfaringskonsulenter og andre. Utdanningsprogrammet bygger på deltakernes kompetanse og skal være en videreføring og fordypning av utdanning og erfaring innen de aktuelle områder.
Hvorfor denne utdanningen?
Etter videreutdanningen vil deltakerne ha kunnskap, ferdigheter og generell kompetanse i :
- Menneskesyn, kunnskapsformer og relasjonsforståelse
- Livssyn, verdier og relasjoner i profesjonell praksis
- Psykose og ROP-problematikk
- Modeller og metoder i behandling og oppfølging
- Tjenestenettverk og samarbeid
Organisering
Styringsgruppa og lokal koordinator ved det enkelte arrangørsted er ansvarlig for planlegging og gjennomføring av studiet i sitt distrikt i samarbeid med ansvarlig for utdanningsprogrammet i SEPREP TU ved VID vitenskapelige høgskole, Fakultet for helsefag.
Til sammen utgjør programmet 100 timer forelesning, 80 timer veiledning og 80 timer kollokviearbeid. Dette foregår lokalt. I dette er det inkludert litteraturfremlegg, praksis fremlegg, innlevering av to skriftlige oppgaver individuelt og to gruppe oppgaver. Utdanningen avsluttes med en individuell hjemmeeksamen. Bestått eksamen gir 60 studiepoeng.
Permisjon fra arbeidet
Arbeidsgiver må gi permisjon med lønn to dager i måneden. Det er viktig at arbeidsgiver godkjenner og støtter deltakelsen i denne utdanningen. Dette gjelder permisjon til å delta i utdanningsprogrammet og tilrettelegging av behandlings- og oppfølgingsoppgaver.
Fakta
Programkode
SEPREP
Gjennomføring
Deltid
Studiepoeng
60
Studiets lengde
2 år.
Støttet av Lånekassen?
Nei
Studieplasser
30-40 per program
Undervisningsspråk
Norsk
Engelsk
Opptakskrav
SEPREP TU priser 2021-2022
- NOK 600 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 2000
- Totalt per semester NOK 2920
Søknad
Søknadsfrist
Informasjon om nytt opptak annonseres lokalt, og opptak skjer gjennom lokal arrangør; enten et distriktpsykiatrisk senter/sykehus eller en kommune/bydel.
Opptakskrav
Opptak til studiet skjer på grunnlag av Bachelorgrad (180 studiepoeng) eller annen grad eller utdanning på tilsvarende nivå av minimum tre års varighet innen helse- og sosialfag eller pedagogiske fag.
Søkere med en annen relevant høgskole- eller universitetsutdanning kan etter særskilt vurdering tas opp. Søkere som ikke fyller de fastsatte kravene kan etter fastsatte kriterier søke opptak på grunnlag av realkompetanse.
Det er en forutsetning at søkere har gode norskkunnskaper både muntlig og skriftlig. Søkere med utenlandsk utdanning må dokumentere at de oppfyller krav til norsk- og engelskkunnskaper i tråd med Forskrift 6. januar 2017 om opptak i høgre utdanning § 2-2.
Følgende legges til grunn for opptak:
- Sikre en tverrfaglig og tverretatlig sammensetning av kullet, hvor minst 1/3 av studentene arbeider på ett av de to forvaltningsnivåene som er representert
- Tilstrebe å inkludere søkere med brukererfaring og/eller pårørendeerfaring Studieleder kan fravike rangeringsreglene i utfyllende bestemmelser (utfyllende bestemmelser for opptak ved VID vitenskapelige høgskole 6. desember 2017) i den grad det er nødvendig for å oppfylle disse kriteriene.
Søkers samlede kliniske og utdanningsmessige kvalifikasjoner vil bli vurdert helhetlig og liberalt.
Lokale opptak
Informasjon om oppstart av nytt utdanningsprogram annonseres lokalt. Opptak gjennomføres av lokal arrangør. Kullet skal være tverrfaglig og tverretatlig sammensatt. Arbeidsgiverne i opptaksområdet har innflytelse på prioritering ved opptak, og lokal arrangør ved styringsgruppa har ansvaret for sammensettingen av kullet.
Spørsmål om opptak?
- Wenche Løyning, førstekonsulent, Oslo, telefon: +47 22 96 37 62, e-post: opptak@vid.no