Profesjonsstudium i teologi
Profesjonsstudium i teologi
Profesjonsstudiet i teologi er for deg som er interessert i livets store spørsmål og som vil lære mer om tro og tanke. Du utvikler kunnskap og refleksjon til å formidle Bibelens budskap til dagens mennesker. Ser du for deg en tjeneste i en menighet eller kristen organisasjon lokalt eller globalt? Da er profesjonsstudiet i teologi et naturlig valg.
Profesjonsstudiet i teologi er for deg som er interessert i livets store spørsmål og som vil lære mer om tro og tanke. Du utvikler kunnskap og refleksjon til å formidle Bibelens budskap til dagens mennesker. Ser du for deg en tjeneste i en menighet eller kristen organisasjon lokalt eller globalt? Da er profesjonsstudiet i teologi et naturlig valg.
Opptakskrav
Generell studiekompetanse/realkompetanse. Alle kvalifiserte søkere i ordinær kvote og kvote for førstegangsvitnemål fikk tilbud om studieplass i 2020.
Hva er prestestudiet?
En prest er både fagperson og medmenneske som samarbeider tett med andre yrkesgrupper og frivillige med menighetsbyggende arbeid. Profesjonsutdanningen i teologi har lange tradisjoner og gir graden candidata / candidatus theologiæ, som forkortes med cand.theol. I Norge er graden beskyttet og oppnås etter avlagt studium på seks år med integrert praktisk-teologisk utdanning. Cand.theol. graden gir mulighet for å bli ordinert til prest i Den norske kirke. Det er stor etterspørsel etter teologisk kompetanse, og det er stort behov for prester i Den norske kirke.
Hvordan og hvor arbeider en prest?
Presters arbeidsdag er veldig variert. Presten leder gudstjenester, forretter dåp og nattverd, underviser og forkynner Ordet, møter barn og unge gjennom trosopplæring og konfirmantarbeid, møter eldre på kirkens eldretreff, og forretter vielser og begravelser. En prest møter mennesker i alle livets faser, i glede og sorg - fra vugge til grav, gjennom kirkens fire sentrale ritualer som dåp, konfirmasjon, vigsel og begravelse. En prest utøver sjelesorg og veiledning, og formidler håp og trøst i den kristne tro når livet oppleves mørkt. Utdanningen gir også mulighet til å arbeide i kristelige organisasjoner lokalt og globalt og i kirker i det globale Sør. Som teolog kan du også bli lærer, misjonær og forsker.
Hva lærer du?
Profesjonsutdanningen i teologi er et seksårig studium som gir 360 studiepoeng. Først tar du lavere grad på sju semestre, 3,5 år. Etter dette følger høyere grad på fem semestre, 2,5 år.
Studiet kombinerer praktiske og profesjonsorienterte fag med teoretiske fag, som Det gamle og Det nye testamente, hebraisk og gresk, samt systematisk teologi og kirkehistorie.
Allerede i 2. semester har du observasjonspraksis i ulike menigheter i Stavanger og omegn. Her får du oppleve et variert menighetsarbeid. Så følger ulike praksisperioder nesten hvert semester på lavere grad. I 3. semester er det fire ukers menighetspraksis, i 4. semester er det leir- og konfirmantarbeid, og i 5. semester er det misjonal praksis med mulighet for å bli kjent med menigheter og diakonalt arbeid i Japan eller på Madagaskar. I 7. semester er det fire ukers institusjonspraksis på sykehus eller sykehjem. Studiet toppes med fem ukers selvstendig menighetspraksis der studenten leder gudstjenester, forretter dåp og nattverd, deltar i konfirmant- og diakonalt arbeid, og forretter begravelser.
Teologi er en tradisjonsrik og teoretisk tung fagdisiplin som arbeider med de store eksistensielle spørsmålene.
Se filmen om tre studenter som forteller om studiehverdagen ved VID.
Lavere grad - bachelornivå
Det første året studerer du fellesfag med studenter på årsstudium i kristendom, religion, livssyn og etikk, og de som går på bachelorutdanningen i teologi. I andre og tredje studieår fordyper du deg i språkfagene hebraisk og gresk, og i gammeltestamentlig og nytestamentlig eksegese. Dette gir deg bibelteologisk kompetanse. Det at du kan forstå og formidle bibeltekstene gir deg yrkesrelevant kompetanse i utøvelsen av presteyrket. Kirkehistorie, systematisk teologi og missiologi er også sentrale fag som handler om kristendommens vekst og betydning for enkeltmennesker og samfunn og kirkens misjonsoppdrag. Du får også innføring i praktisk-teologiske fag som forkynnelse, sjelesorg, liturgikk, misjon og diakoni.
Høyere grad - masternivå
Fra 8. semester skal studenten fordype seg i disipliner fra lavere grad. I tillegg studerer du kontekstuell teologi.
Studiet undervises på engelsk og har fellesfag med masterutdanningen i teologi. Studentmiljøet er internasjonalt, og utdanningen har et globalt perspektiv både faglig og sosialt. Selv om undervisningsspråket er engelsk, kan skriftlige arbeid og eksamener leveres på norsk. Studenten skriver en kandidatoppgave, som teller 30 studiepoeng, i en av de teologiske disiplinene som har vekket særlig interesse. 12. og siste semester avsluttes med praktisk- teologisk utdanning, som inkluderer fem ukers menighetspraksis.
I løpet av høyere grad er det mulighet for utvekslingsstudier ett semester ved en teologisk institusjon som VID har avtale med.
Seks år kan høres lenge ut. Men årene går fort, og det er verdifullt at profesjonsutdanningen er såpass faglig tung og gir god tid til fordypning og modning.
Utveksling
Det er mulighet for utveksling ett semester ved en teologisk institusjon i utlandet som VID har avtale med. Les om internasjonal utveksling.
Veien til prestetjeneste
Veien til Prestetjeneste er et obligatorisk ordinasjonsforberedende program i Den norske kirke for alle som vurderer eller planlegger å bli prest, inklusiv profesjonsstudenter i teologi. Programmet kommer i tillegg til studiene og skal forberede studenten til ordinasjon og tjeneste som prest. Søknadsfrist for opptak til Veien til Prestetjeneste er 15. februar og 15. september hvert år.
Nettstudier via flex-teol
Mange er interessert i teologistudier, men har ikke mulighet til å være fulltidsstudent på campus. Kanskje er du en av dem som bor langt fra en utdanningsinstitusjon som tilbyr teologistudier. Kanskje har du familie og er i jobb. Kanskje har du i lengre tid hatt lyst til å studere teologi, enten av ren interesse for faget, eller med sikte på omskolering og prestetjeneste.
For å imøtekomme behovet som fjernstudent og deltidsstudier i teologi, lanserte VID høsten 2018 flex-teol. Dette er et nettbasert deltidsstudium der du over tid kan ta enkeltemner og tilegne deg teologisk kompetanse. Dersom du ønsker å oppnå en grad på sikt, kan flex-teol-emnene innpasses i profesjons- eller bachelorutdanningen i teologi. Nettstudier gjør det enkelt å studere uansett hvor du bor, samtidig som det krever en stor grad av selvstudier. For mer informasjon om emneinnhold, læringsutbytte, arbeidsform, arbeidskrav og eksamen kan du se oversikt over flex-teol emner her.
Eventuelle forkunnskapskrav knyttet til enkeltemner vil være spesifisert i emnebeskrivelsene. Prisen for flex-teol er per semester, ikke for antall emner. Det betyr at dersom du tar flere emner per semester betaler du bare en semesteravgift / studieavgift.
Har du spørsmål om flex-teol kan du kontakte studieleder for programområde teologi, Terese Bue Kessel.
Artikler

Kommer tett på mennesker
– Som prest er man både fagperson og medmenneske. Jeg opplever at jeg har blitt utrustet på begge områder gjennom studietiden ved VID Stavanger, sier Aksel Johan Lund.

Trives veldig godt på prestestudiet
Å være prest er et betydningsfullt yrke. Man får være med folk i alle livsfaser, fra fødsel, gjennom livet og til døden, sier Berly Slettebø, teologistudent ved VID vitenskapelige høgskole i Stavanger.
Fakta og priser
Studieby
Programkode
TEO
Gjennomføring
Heltid
Studiepoeng
360
Studiets lengde
6 år.
Støttet av Lånekassen?
Studieplasser
15
Undervisningsspråk
Norsk
Opptakskrav
TEO heltid 2021-2022
- NOK 460 Semesteravgift
- NOK 320 Kopiavgift / studentråd
- Studieavgift NOK 4800
- Totalt per semester NOK 5580
Fagansvarlig
Søknad
Søknadsfrist
15. april 2021
Opptakskrav
Generell studiekompetanse. Les om generell studiekompetanse på Samordna opptak.
Det er mulig å søke med realkompetanse. Det gjelder søkere over 25 år. Les om realkompetanse på våre opptakssider.
Annen dokumentasjon
Når du har fått opptak til studiet, kreves det
Spørsmål om opptak?
- Alexander Didriksen, studiekonsulent, Oslo, telefon: +47 22 96 37 90, e-post: opptak@vid.no
Enkeltemner
Er du ikke klar for å ta en hel grad? Enkeltemner kan tas uten at du går på et av høgskolens studieprogram. Følgende enkeltemner tilbys med tilknytning til dette studiet.
- Nytestamentlig gresk 1. Søk innen: 1. august 2021.
- Kirkens historie - reformasjonen og det moderne Norge. Søk innen: 1. august 2021.
- Nytestamentlig gresk 2. Søk innen: 31. desember 2020.
- Det nye testamente. Søk innen: 31. desember 2020.
Ressurser
- Studieplaner/fagplaner
- Pensumlister
- 2020-2021: Pensumlister høst 2020, Profesjonsstudium i teologi, VID Stavanger
- 2020-2021: Pensumlister vår 2021, Profesjonsstudium i teologi, VID Stavanger
- 2019–2020: Pensumlister høst 2019, Profesjonsstudium i teologi, VID Stavanger
- 2019–2020: Pensumlister vår 2020, Profesjonsstudium i teologi, VID Stavanger